DEĞERLİ BASIN MENSUPLARI
2020 YILINDA DİYARBAKIR MERKEZLİ KURDUĞUMUZ DOĞU PEDİATRİ DERNEĞİMİZİN MİSYONU

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında;
Hizmet veren sağlık çalışanlarının bilimsel kalite ve standartizasyonunun artmasına ve çocuk sağlığının gelişmesine katkıda bulunmak; bu amaçla, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında toplantı, eğitim, araştırma faaliyetleri ve diğer bilimsel aktiviteleri yapmak ya da desteklemek,

Bilimsel ve etik değerleri ışığında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile ilgili sağlık politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak,
Üyelerimizin mesleki saygınlığını ve özlük haklarını iyileştirmek.

VİZYONUMUZ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında;
Önlenebilir hastalıkları en aza indirmek,
Hastaların kaliteli hizmet alabilmesi için gereken politikalara ve faaliyetlere destek olmak,
Hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kendilerini geliştirebilmeleri için destek olmak,
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında önder olup danışmanlık yapmak,
Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından tanınan ve takdir edilen bir dernek olmaktır.

İLKELERİMİZ
Bilimsel ve etik kurallara uyum
Saydamlık ve hesap verebilirlik
Sağlık çalışanlarının ve hastaların haklarına; çevreye ve emeğe saygı

AMACI
Çocuk sağlığını geliştirmek için; Eğitim faaliyetleri ile eğitimin iyileşmesini desteklemek
Bilimsel araştırmaları teşvik etmek ve desteklemek
Bilimsel ve etik kurallar ışığında ulusal sağlık politikalarını geliştirmek ve destek olmak
Mesleki saygınlığı, özlük haklarını ve etik değerleri en üst düzeye yükseltmek
Etkin ve katılımcı örgütlenme

DEĞERLİ BASIN MANSUPLARIMIZ;

Doğu Pediatri Derneğimiz kurulduğu günden bu yana bu sene üçüncüsünü planladığımız 2 büyük ulusal kongre, 1 online kongre, 17 eğitim ve gece toplantıları, 3 kurs, 5 online toplantı ve 2 farkındalık buluşması gerçekleştirmiştir.

Malumunuz, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremde, Diyarbakır’ında içinde bulunduğu 11 ilimize etki eden deprem felaketi büyük bir yıkıma sebep olmuştu. Peş peşe 2 büyük depremin ardından tüm ülkemiz afetzede vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için seferber oldu.

Devlet millet el ele insanlık tarihinin en büyük afetlerinden biri olan bu depremin ardında bıraktığı acıları hafifletmek, maddi manevi sonuçlarını iyileştirmek için Doğu Pediatri Derneği olarak ilk günden itibaren mesafe olarak başta ilimize daha yakın olan Adıyaman ve Maraş başta olmak üzere, afetten etkilenen kardeşlerimize ve çocuklarımıza ulaşmaya çalıştık.

En zorlu süreçlerin yaşandığı ilk saatlerde bölgeye yönetim kurulumuz ve üyelerimiz hem kişisel, hem de derneğimiz çatısı altında organize bir şekilde ekmek ve su gibi temel ihtiyaçlara destek olduk. ilk 48 saatlik süreç sonrası temizlik, kişisel bakım, ısınma ve kıyafet ihtiyaçları gibi diğer acil ihtiyaçların karşılanması için en hızlı şekilde bölgeye ulaşacak toplamda 27 adet tır ve kamyonları yola çıkardık. Adıyaman ilimize 3 defa ziyaret gerçekleştirip sorunları ve ihtiyaçları yerinde tespit edip ihtiyaçlara yetişmeye çalıştık. Adıyaman ve Diyarbakır da çadır kentlerimizi ziyaret edip çocuklarımızın bir nebze olsun mutlu olması için çaba sarfettik.

Deprem tabiki de en çok çocuklarımızı etkiledi. güvenli dünya ile temas kurdukları pek çok alanda kayıp yaşadılar. Depremden etkilenen 10 ilde 5 milyon civarında çocuk yaşıyor. 50.000i aşkın çocuğumuz eğitime devam için kendi ili dışında bir ile nakli gerçekleşti. 6 şubat tarihinden bugüne kadar 20.000 bebeğimiz dünyaya geldi.

Depremden etkilenen ve tedavisi sürmekte olan çocuklarımız için bilgi notları ve önerilerimiz;

Her çocuk için olduğu gibi, depremden etkilenen ve sağlık tedavileri devam etmekte olan çocuklarımıza ‘çocukluğuna ve onuruna’ saygı ilkesine özenle uyulmalıdır.

Depremde çocukların yoğun bulunduğu ortamlarda çocuk hekimi, psikolog, çocuk psikyatri uzmanı, sosyal hizmet uzmanının bulunduğu ‘çocuk rehabilitasyon destek birimleri’ oluşturulmalıdır.

Tedavi süresince çocukların yanında kalan yakınlarına veya yakını yoksa refakatçilerine mutlaka davranış psikolojisi açısından eğitim ve psikolojik destek verilmelidir.

Hastane ve yurt gibi ortamlarda depremzede çocuklara protokol vb. ziyaretler kısıtlanmalıdır.

Çocuklara hediye seçimi konusunda uzman görüşleri alınarak kısıtlamalar getirilmelidir.

Çocukların hastaneden taburculuğu sonrasında psikolojik destek önem arz etmektedir. Bu konuda yeterli psikolog istihdamı sağlanmalıdır.

Depremden etkilenmeyen çocuklarımız ile ilgili acil olarak gözlem ve ön inceleme çalışması yapılmalıdır.

Okulda depremzede çocuklarla iletişimde bulunacak depremden etkilenmeyen çocuklara ‘davranış eğitimleri’ verilmelidir.

Çocukların medya ve sosyal medya teşhirini önleyici tedbirler alınmalıdır.

Yaşanan tecrübeler göz önüne alınarak bundan sonraki afetlerde kullanılmak üzere ‘acil destek yol haritası’ oluşturulmalıdır.

Doğu pediatri derneği olarak depremin meydana geldiği ilk dakikalardan bu yana çocuklarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için sahada olmak ile birlikte bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın rehabilitasyonu için çalışmalarımız sürecektir.

Siz değerli basın emekçilerimize bilgilendirme toplantımıza katıldığınız için şükranlarımızı sunar iyi çalışmalar dileriz ve son olarak şunu söylemek isteriz ki umut var, hep olacak.